Emballasjekonvensjonen (EK) er en samarbeidsorganisasjon mellom næringsmiddelprodusenter, emballasjeleverandører og dagligvarehandel. Per 01. januar 2024 har EK 83 medlemmer.
EK sitt mål er å bidra til at emballasje i kontakt med næringsmidler er helsemessig sikker. Et viktig element for å nå dette målet er EK-sertifikatet, som utstedes etter en grundig sjekk av underliggende dokumentasjon.
EK-sekretariatet består av saksbehandlere som utsteder EK-sertifikatet etter å ha gått gjennom dokumentasjon fra emballasjeprodusentene, råvareprodusentene og analyserapporter av emballasjen. Et EK-sertifikatet har gyldighet i to år før det må fornyes. Det kan forekomme at et sertifikat får forlenget gyldighet på inntil 3 måneder.
Dokumentasjon som kreves i forbindelse med EK-sertifikatet skal være skriftlig og skal tilfredsstille visse minimumskrav satt opp i samråd med Mattilsynet.
Dokumentasjonskravene har direkte sammenheng med bestemmelsene i EU-direktiver, i det tyske BfR og andre nasjonale regelverk.
EK ledes av et styre med representanter fra næringslivets organisasjoner og EK sine medlemmer. Styret støtter seg på et eget faglig og administrativt sekretariat hos Nofima AS på Ås.